Kako resetirati Mac na zadane postavke?

Kako resetirati Mac na zadane postavke?



Kako resetirati Mac (macOS ili OSX) na zadane postavke i izbrisati disk?

Kao korisnik Maca, nikada ne biste željeli učiniti svoj iCloud ili osobne podatke s tvrdog diska javnima. Stoga, ako prodajete / poklanjate svoj Mac ili iOS uređaj, morate obrisati sve podatke s računala ili mobilnog uređaja. Najbolji način je resetiranje na tvorničke postavke, što može biti korisno i ako vaše računalo ili mobilni uređaj imaju problema. Možete ručno izbrisati sve podatke, ali to će vam oduzeti puno vremena i možda nećete moći izbrisati certifikate i licence koje ste kupili i dodali u svoje aplikacije.

Nadalje, vraćanjem na tvorničke postavke vratit ćete vaš Mac ili mobilni uređaj na zadane postavke - brisanjem svih podataka učinit će se kao da su upravo raspakirani iz kutije. Ovaj članak prikazuje vraćanje na tvorničke postavke i ostale savjete i informacije.





Uvod

Sadržaj:



Preuzmite alat za popravak zlonamjernog softvera računala

Preporučuje se pokretanje besplatnog skeniranja s Malwarebytes - alatom za otkrivanje zlonamjernog softvera i ispravljanje računalnih pogrešaka. Morat ćete kupiti punu verziju kako biste uklonili infekcije i uklonili računalne pogreške. Dostupno besplatno probno razdoblje.

Provjerite funkcionira li prije nego što započnete bilo kakvo vraćanje na tvorničke postavke

High Sierra radi na Appleovom najnovijem datotečnom sustavu nazvanom APFS. Korisnici se rijetko susreću s problemima prilikom resetiranja svojih Mac računala, međutim, ponekad se pojavi pogreška koja prikazuje 'Nije moguće stvoriti volumen pred pokretanjem za instalaciju APFS-a'. Podrška tvrtke Apple navodi da biste prilikom formatiranja pogona trebali odabrati prošireni MacOS, a ne novi sustav datoteka APFS. Ako ste, međutim, već počeli resetirati svoj sustav i imate ovaj problem, rješenje postoji. Prvo isključite Mac, a zatim držite tipke Option, Command i R dok uključujete računalo. Ova kombinacija pokrenut će oporavak Interneta i možete pokušati ponovno instalirati High Sierru. Možda ćete biti prisiljeni ponoviti ovaj korak nekoliko puta dok ne upali.

APFS-pogreška

Stvorite sigurnosnu kopiju

Stvorite sigurnosnu kopiju svega što će vam trebati / što će vam trebati u budućnosti. Za sigurnosnu kopiju sustava upotrijebite Time Machine ili drugu aplikaciju. Preporučujemo da napravite dvije sigurnosne kopije u oblaku i dvije fizičke (lokalne ili udaljene). Također razmislite o korištenju aplikacija za kloniranje pogona poput Carbon Copy Cloner, Super Duper, ChronoSync ili slično. Oni stvaraju identičnu kopiju vašeg pogona i, za razliku od Time Machine-a, sigurnosne su kopije za pokretanje (tj. Ako vaše računalo ikad prestane raditi, možete ga pokrenuti izravno iz tih kopija).

[Povratak na sadržaj]

kako sliku učiniti transparentnom

Onemogući FileVault

FileVault šifrira cijeli disk kako bi se zaštitio od neovlaštenog pristupa podacima pohranjenim na vašem pokretačkom disku. Ljudi rijetko koriste ovu značajku, no možda ćete je trebati provjeriti, pogotovo ako se prijavite zaporkom svog računa (FileVault zahtijeva prijavu sa zaštićenom lozinkom).

Kako onemogućiti fileVault?

Unesite Postavke sustava i odaberite Sigurnost i privatnost. Zatim odaberite karticu FileVault, kliknite gumb za zaključavanje da biste je otključali. Unesite administratorsko ime i lozinku i isključite FileVault. Zatim ponovo pokrenite Mac.

FileVault

Kada se računalo učita, dešifriranje pogonskog pogona započinje u pozadini. Dešifriranje svih diskova na vašem macu potrajat će neko vrijeme - napredak možete provjeriti ulaskom u karticu FileVault u postavkama Sigurnost i privatnost.

[Povratak na sadržaj]

Uklonite autorizacije za iTunes

iTunes ima ugrađeni alat za autorizaciju koji se koristi za davanje dozvole za pristup svim iTunes sadržajima s uređaja / a koje ste ovlastili. Maksimalan broj autoriziranih uređaja je pet, zato nemojte davati svoj iTunes sadržaj i dozvole za pristup prilikom prodaje vašeg starog maca.

Sadržaj se neće izbrisati s uređaja kada ga odjavite - jednostavno ćete uskratiti dozvolu za pristup zaštićenom sadržaju (koji se može povratiti bilo kada ponovnom autorizacijom istog uređaja). Ne preskačite korak odobravanja, jer ako prodate svoj autorizirani uređaj i kasnije odlučite da ga želite oduzeti, bit ćete prisiljeni oduzeti autorizaciju svih svojih uređaja, a zatim ponovno odobriti sve uporabljive uređaje. To će vam oduzeti vrijeme i biti nezgodno.

Kako oduzeti autorizaciju za svoj Mac:

Otvorite iTunes (ako je potrebno, prijavite se svojim Apple ID-om). Na traci izbornika u gornjem lijevom kutu zaslona odaberite Račun, odaberite Autorizacije i na kraju kliknite 'Deauthorize This Computer ...' Ako je potrebno, unesite svoj Apple ID i lozinku i kliknite Deauthorize.

itunes-deauth

[Povratak na sadržaj]

Deaktivirajte programe i uklonite autorizacije

Mnoge aplikacije treće strane zahtijevaju autorizaciju i aktivaciju stroja, posebno pakete za uređivanje slika, audio / video zapisa i softverski dizajn. Na primjer, većina programa Adobe zahtijeva aktivaciju. Da biste aktivirali aplikaciju, prijavite se s važećom korisničkom licencom. Deaktivacija razdvaja program od važeće korisničke licence, pa ako isti program trebate koristiti na drugom uređaju, ne morate ga deinstalirati - jednostavno deaktivirajte i upotrijebite licencu na drugom računalu. Potražite svoj popis programa da biste pronašli i deaktivirali programe.

[Povratak na sadržaj]

Odjavite svoj iCloud

Find my Mac osigurava vam kopiju vaših iCloud podataka prije nego što nastavite.

Otvorite Appleov izbornik u gornjem lijevom dijelu zaslona i odaberite System Preferences (Postavke sustava). Zatim odaberite iCloud i odjavite se. Provjerite jeste li uklonili sve osobne podatke odabirom Delete From Mac u svakom skočnom prozoru. Svi vaši podaci, kao što su iCloud kontakti, znakovi kalendara itd., Bit će izbrisani s vašeg Maca.

icloud

[Povratak na sadržaj]

bad-pool-header windows 10

Odjavite se iz iMessagea

Otvorite Postavke programa iMessages i odaberite Računi, odaberite svoj račun i kliknite odjava.

[Povratak na sadržaj]

Tvornički resetirajte MacBook Air i druge Mace koristeći macOS Recovery

macOS Recovery je segment ugrađenog sustava za oporavak. Izbornik uslužnih programa omogućuje vam potpuno brisanje unutarnjeg tvrdog diska. Ako vam je potrebna čista i svježa instalacija vašeg operativnog sustava, možete ponovno instalirati macOS kako biste očistili sve privatne asocijacije, poput podataka, korisničkih računa, Apple ID-a itd.

Kako resetirati Mac pomoću macOS-a?

Uključite ili ponovo pokrenite MacBook i držite tipke Option, Command i R dok ne vidite Appleov logotip, a zatim ih otpustite. Kada se otvori prozor Uslužni programi, pokretanje je završeno. Upotrijebite Disk Utility kako biste obrisali pokretanje i bilo koji drugi unutarnji tvrdi disk. Na bočnoj traci odaberite naziv pogona i kliknite Izbriši. U izborniku formatiranja odaberite Mac OS Extended (osim ako ne koristite High Sierra), a iznad odaberite APFS, upišite novo ime za svoj disk (preporučujemo da ostavite zadani - Macintosh HD) i kliknite Erase. Napomena: ovo će izbrisati sve podatke s diska, uključujući osobne datoteke i podatke.

brisanje tvrdog diska

Nakon završetka brisanja vratite se na izbornik za oporavak, odaberite Ponovo instaliraj macOS i slijedite upute na zaslonu. Kad Mac dovrši instalaciju, ponovno će se pokrenuti do pomoćnika za postavljanje. Ako prodajete / poklanjate svoj Mac i želite ga ostaviti u tvornički zadanom stanju, nemojte slijediti pomoćnika - samo pritisnite Command i Q, a zatim kliknite Shut Down. Ako zadržavate svoj Mac, slijedite pomoćnika i postavite svoj čisti sustav.

meni za oporavak

[Povratak na sadržaj]

Vrati iz sigurnosne kopije Time Machine

Ako imate sigurnosnu kopiju Time Machine, upotrijebite je za vraćanje. Ovim postupkom izbrisat ćete disk, a zatim zamijeniti sve podatke iz sigurnosne kopije - to će vratiti računalo u stanje prije sigurnosne kopije. Da biste to izveli, pokrenite macOS Recovery i odaberite Restore from Time Machine Backup. Slijedite upute na zaslonu da biste nastavili. Drugi način ponovne instalacije macOS-a je pomoću Apple App Storea. Otvorite App Store i upotrijebite polje za pretraživanje. Nakon što pronađete verziju, preuzmite je i instalirajte.

[Povratak na sadržaj]

Video koji prikazuje kako resetirati Mac na zadane postavke:

[Povratak na vrh]